Blog

Gratis een podcast starten binnen 2 uur

Podcasts zijn eigenlijk niets nieuws. Ze zijn al jaren populair in Amerika. Sinds kort worden podcasts ook in Nederland steeds populairder onder het grote publiek. Wist je dat de term podcast een samensmelting is van de woorden iPod en broadcasten? Door een geluidsfragment aan te bieden door middel van webfeeds, kun je je podcast aflevering laten toevoegen op grote audio platformen als Spotify en Itunes.

Jaren geleden ben ik ooit gestart met hardlopen op de mp3-afleveringen van Evy Gruyaert: Start to run. Dit was eigenlijk gewoon een podcast… Ongeveer een half jaar geleden heb ik podcasts écht ontdekt en gaat er geen dag voorbij dat ik geen podcast luister.

Via de ‘Podcast’ app op mijn iPhone heb ik eenvoudig toegang tot een goudmijn aan podcast afleveringen. Je hebt podcasts over kunst, vrije tijd, nieuws, sport, geschiedenis, gezondheid, overheid, fictie, onderwijs, komedie, tv & film, technologie, wetenschap, spiritualiteit, zakelijk, persoonlijke ontwikkeling etc. Zelf vind ik vooral persoonlijke ontwikkeling podcasts heel inspirerend. Zowel van Amerikaanse guru’s als van Nederlandse experts.

Als ondernemer kan het heel interessant zijn om zelf ook een podcast te starten. Op deze manier kan je veel waarde delen met je doelgroep en een vertrouwensband opbouwen met je potentiële klanten. Uiteindelijk kun je zeker sales halen uit je podcast, maar besef je wel dat de meeste nieuwe luisteraars van je podcast nog niet meteen ‘klaar’ zijn om over te gaan tot een aankoop bij jou en dat dit een lange termijn strategie is. Zie je podcast in de basis dus niet als sales kanaal, maar als marketing kanaal. Je maakt je potentiële doelgroep warm, je werkt aan je know, like & trust factor. Op het moment dat er een concrete behoefte ontstaat, zul je de vruchten plukken van je podcast!

Stappenplan – Podcast starten & hosten:

 1. Neem je eerste aflevering op met behulp van de dictafoon op je telefoon.
  Tip: gebruik je headphones of airpods voor een betere geluidskwaliteit
 2. Verzend de aflevering naar je laptop. Bijv. door Airdrop te gebruiken of verstuur via mail
 3. Maak gratis een account aan op Soundcloud
 4. Upload je eerste aflevering in Soundcloud, pas de titel aan en voeg eventueel overige informatie toe
 5. Maak een podcast cover met behulp van de gratis tool Canva. Houd een vierkant formaat aan (verhouding 1:1), verder kun je helemaal los gaan.
 6. Upload de podcast cover bij je profiel. Je kunt deze afbeelding ook bij elke aflevering toevoegen (easy) of je kunt als creatieveling bij elke aflevering een unieke cover maken.
 7. Ga nu naar het content tabblad in Sound Cloud, om je unieke RSS feed link te vinden.

Stappenplan podcast uploaden in Spotify:

 1. Ga naar podcasters.spotify.com.
 2. Klik op ‘get started’. Log in met je Spotify of Facebook account (meest gemakkelijk) en klik links onder op ‘add podcast’.
 3. Vervolgens plak je hier in de URL van je RSS feed. Binnen enkele minuten staat je podcast live op Spotify!

Stappenplan podcast uploaden in Itunes:

 1. Ga naar podcastconnect.apple.com
 2. Meld je aan met je Apple ID
 3. Klik op het plusje (+) linkboven in en voeg de URL van je RSS feed hier in.
 4. Klik op validating
 5. Vervolgens zie je een overzicht van gegevens van je podcast en klik je op SUBMIT
 6. Dit kan enkele dagen of weken duren. Je ontvangt een mail van Apple als je podcast live staat!

Hulp nodig?
Dan beveel ik Dianne van The Podcast Girl aan! Zij kan je helemaal ontzorgen met het live zetten van je podcast en het verder aankleden van je podcast (bijv. muziek toevoegen, intro en outro’s).

Ik zou het erg leuk vinden als je me hieronder in een reactie laat weten als je met behulp van dit artikel met je eigen podcast bent gestart! Voeg ook gerust een linkje toe naar je podcast!

Foto credits: Daria Litvinova

Deel dit via:

Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print

Deel je grootste inzicht in een reactie hieronder:

Hi, ik ben Lotte

Als business coach help ik mental health therapeuten en coaches van verborgen schat naar een stralende diamant… en zelfs wereldverbeteraar. 

Lees meer >

Nieuw: Karmic Marketing

Wil je ontdekken hoe je in 4 bewezen stappen de natuurwetten kunt inzetten voor jouw mooie missie?

Ja, ik ben benieuwd! >

Wil je meer impact en meer mensen helpen én ben je klaar voor verandering?

Nieuwste blogs

Ontvang mijn e-book tijdelijk GRATIS 

Hoe je kunt groeien in klanten én impact, zelfs als je een hekel hebt aan verkopen

34 pagina’s tellende e-book inclusief de bewezen Karmic Marketing formule hoe je in 4 bewezen stappen de natuurwetten kunt inzetten voor jouw mooie missie!
 
Vul eenvoudig je naam en e-mailadres in en je ontvangt meteen het e-book (pdf) in je inbox:👇🏼

👥   Al 200+ anderen gingen je voor!

Om je beter en persoonlijker te helpen maakt Sparkle Digital gebruik van cookies. Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met het cookiebeleid. Meer informatie