Blog

Hoe kun je als ondernemer slagvaardig zijn in veranderende omstandigheden?

Slagvaardig zijn in veranderende omstandigheden.

Anno 2019 is digitaal de nieuwe standaard en heeft invloed op het business model van elk bedrijf. Nieuwe toetreders op de markt komen uit onverwachte hoeken, technologische ontwikkelingen zorgen voor nieuwe verdienmodellen en het gedrag van je klant verandert net zo snel mee. 

Om in de toekomst succesvol te blijven, is het belangrijk om regelmatig je business model onder de loep te nemen en acties te ondernemen. Een eenvoudig en overzichtelijk hulpmiddel dat sneller werkt dan het traditionele uitgebreide ondernemingsplan, is het Business Model Canvas. 

Het model bevat de 9 bouwstenen van elke organisatie. Met in het midden het kloppende hart van je organisatie, je bestaansrecht, je toegevoegde waarde, je waardepropositie. Oftewel: de waarde die je levert aan je klant. Dit is het resultaat van jouw product of dienst, waarmee jij een (urgent) probleem van je klant oplost.

De andere 8 bouwstenen zijn:

  • Klantsegmenten: Wie is je doelgroep? Voor wie creëer je waarde? Probeer zo specifiek mogelijk te zijn.
  • Kanalen: Via welke kanalen bereik je je potentiële klant? 
  • Klantrelaties: Hoe onderhoud je je klantrelaties? En via welke kanalen?
  • Kernactiviteiten: Wat zijn de kernactiviteiten van je business? Productontwikkeling? Het leveren van diensten?
  • Bedrijfsmiddelen: Welke bedrijfsmiddelen heb je nodig om jouw kernactiviteiten uit te voeren? Om jouw toegevoegde waarde te leveren? Welke mensen? Welke tools? Welke machines?
  • Strategische partners: Wie zijn je belangrijkste partners? Welke leveranciers?
  • Kostenstructuur: Hoe ziet de kostenstructuur van je bedrijf eruit? Waar bestaan je vaste kosten uit? Waar bestaan je variabele kosten uit? Wat is de verhouding vaste kosten : variabele kosten?
  • Inkomstenstromen: Welke inkomstenstromen heb je? Voor welke waarde zijn je klanten echt bereid te betalen? Heb je een vaste of een dynamische prijszetting? 

Als je dit schematisch uitwerkt op een A4 zie je in een oogopslag hoe je business model eruit ziet en waar de kansen liggen om te innoveren. 

Door ermee te spelen, het te ontwerpen, te herontwerpen en te testen, ben je slagvaardig in veranderende omstandigheden!

Photo credits: Javier Allegue Barros

Deel dit via:

Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print

Deel je grootste inzicht in een reactie hieronder:

Hi, ik ben Lotte

Als business coach help ik mental health therapeuten en coaches van verborgen schat naar een stralende diamant… en zelfs wereldverbeteraar. 

Lees meer >

Wil je de Karmic Marketing Secrets ontdekken om je bedrijf én impact te boosten?

Ben je er klaar voor om meer impact te maken en meer mensen te helpen?

Nieuwste blogs

Wekelijkse inspiratie in je inbox

Krijg toegang tot Lotte’s nieuwste podcast en waardevolle inspiratie in je mail.

Om je beter en persoonlijker te helpen maakt Sparkle Digital gebruik van cookies. Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met het cookiebeleid. Meer informatie