Blog

Hoe kun je als ondernemer slagvaardig zijn in veranderende omstandigheden?

Slagvaardig zijn in veranderende omstandigheden.

Anno 2019 is digitaal de nieuwe standaard en heeft invloed op het business model van elk bedrijf. Nieuwe toetreders op de markt komen uit onverwachte hoeken, technologische ontwikkelingen zorgen voor nieuwe verdienmodellen en het gedrag van je klant verandert net zo snel mee. 

Om in de toekomst succesvol te blijven, is het belangrijk om regelmatig je business model onder de loep te nemen en acties te ondernemen. Een eenvoudig en overzichtelijk hulpmiddel dat sneller werkt dan het traditionele uitgebreide ondernemingsplan, is het Business Model Canvas. 

Het model bevat de 9 bouwstenen van elke organisatie. Met in het midden het kloppende hart van je organisatie, je bestaansrecht, je toegevoegde waarde, je waardepropositie. Oftewel: de waarde die je levert aan je klant. Dit is het resultaat van jouw product of dienst, waarmee jij een (urgent) probleem van je klant oplost.

De andere 8 bouwstenen zijn:

  • Klantsegmenten: Wie is je doelgroep? Voor wie creëer je waarde? Probeer zo specifiek mogelijk te zijn.
  • Kanalen: Via welke kanalen bereik je je potentiële klant? 
  • Klantrelaties: Hoe onderhoud je je klantrelaties? En via welke kanalen?
  • Kernactiviteiten: Wat zijn de kernactiviteiten van je business? Productontwikkeling? Het leveren van diensten?
  • Bedrijfsmiddelen: Welke bedrijfsmiddelen heb je nodig om jouw kernactiviteiten uit te voeren? Om jouw toegevoegde waarde te leveren? Welke mensen? Welke tools? Welke machines?
  • Strategische partners: Wie zijn je belangrijkste partners? Welke leveranciers?
  • Kostenstructuur: Hoe ziet de kostenstructuur van je bedrijf eruit? Waar bestaan je vaste kosten uit? Waar bestaan je variabele kosten uit? Wat is de verhouding vaste kosten : variabele kosten?
  • Inkomstenstromen: Welke inkomstenstromen heb je? Voor welke waarde zijn je klanten echt bereid te betalen? Heb je een vaste of een dynamische prijszetting? 

Als je dit schematisch uitwerkt op een A4 zie je in een oogopslag hoe je business model eruit ziet en waar de kansen liggen om te innoveren. 

Door ermee te spelen, het te ontwerpen, te herontwerpen en te testen, ben je slagvaardig in veranderende omstandigheden!

💖 Veel liefs,

P.s. abonneer je GRATIS op mijn podcast en mis geen aflevering! 👇🏽👇🏽👇🏽

Deel deze blog via:

Ik ben benieuwd naar je grootste inzicht! Deel 'm in een reactie hieronder:

Hi, ik ben Lotte

♥️ Business mentor voor hart-gedreven ondernemers

⭐ Marketing strateeg (11+ jaar ervaring)

Sparkle Digital podcast

Al meer dan 6.300 downloads!

Nieuwste blogs

Ontvang gratis soul journey

💓 Ik geloof dat iedereen hier op aarde is met een missie. En dat je bedrijf een voertuig is voor het leveren van je missie en delen van je boodschap. Zodat je vervuld voelt met de groeiende impact die je maakt én leeft in sensual abundance.👇🏼
Om je beter en persoonlijker te helpen maakt Sparkle Digital gebruik van cookies. Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met het cookiebeleid. Meer informatie