Blog

De 6 must-know Google Analytics statistieken van je bedrijf

[BLOG] De 6 must-know Google Analytics statistieken van je bedrijf

Wil je weten waar ik altijd mee start tijdens mijn adviestrajecten? Google Analytics optimaal instellen! Waarom? Als we niet weten wat op dit moment goed werkt (en wat niet), kunnen we niet weten wat verbeterd moet worden in ons bedrijf. Ik weet dat het voor sommige ondernemers die enigszins afschrikken van techniek en data een uitdaging kan zijn, maar ik wil je toelichten waarom het de moeite waard is. Uiteindelijk zorgt Google Analytics er juist voor dat je op de lange termijn MINDER werk hoeft te doen.

Als je weet welke kanalen werken voor jou en jouw tijd en aandacht verdienen, kun je je strategie indien nodig bijstellen. Je kunt stoppen met de kanalen die niet werken of aanpassingen maken om te kijken of het dan wel werkt. Anderzijds kan het je ook de bevestiging geven om je volledig te focussen op de kanalen die wel succesvol zijn voor jouw bedrijf. Natuurlijk zijn er ook andere statistieken buiten Google Analytics om, zoals interactie en volgers op social media. Maar daar kan je je rekeningen niet van betalen. De nr. 1 strategie die ik de afgelopen jaren bij zowel kleine als grote bedrijven voor het meeste resultaat heb zien zorgen, is zichtbaar zijn in zoekmachines. Op het moment dat jouw potentiële klant een concrete behoefte heeft, zichtbaar zijn met een organisch zoekresultaat (bijv. een blogpost) of een betaald zoekresultaat (bijv. Google Advertentie). Met behulp van Google Analytics hebben we geanalyseerd hoe we zo snel en effectief mogelijk, websitebezoekers over te laten gaan tot actie. Bijvoorbeeld het invullen van een contactformulier, inschrijven voor je nieuwsbrief, aankoop van een product. Deze acties kun je meten, door doelen in te stellen.

Google Analytics is niet zo eng als het lijkt en vandaag wil ik je een aantal tips geven in de hoop je aan te moedigen aan de slag te gaan. In je statistieken te duiken en je strategie te finetunen. Deze aanpassingen zullen je grote resultaten opleveren!

Je kunt super gedetailleerde rapporten maken en je kunt zelfs bedrijfsinformatie (zoals. brutowinst) inschieten in Google Analytics en andere geavanceerde strategieën. Dit is echt next level. Maar ‘gewoon’ starten met website gegevens verzamelen en simpele doelen meten, kan echt al een mega impact hebben. Dit zijn de 6 statistieken die super waardevol zijn voor elk bedrijf en ik zelf ook bijhoud van mijn bedrijf:

1. Waar je verkeer vandaan komt

Als startende ondernemer, of als je als bedrijf pas net gestart bent met je online zichtbaarheid en vindbaarheid, zal je meeste verkeer op dit moment komen van Direct verkeer (mensen die letterlijk je domeinnaam intypen), Organische zoekverkeer waarbij in 9 van de 10 gevallen gezocht wordt op je merk/bedrijfsnaam en Social media verkeer. Dit betreft dus vaak mensen die al bekend zijn met je bedrijf. Op het moment dat je start met zoekmachine advertenties in Google of andere betaalde advertenties (bijv. Facebook advertenties), zul je hier een verschuiving in zien. 

Je kunt ook zien hoe het gaat met je SEO strategie gaat (=Search Engine Optimization/Organische zoekverkeer) en zien welke sites verkeer naar je websites genereren (=referrals). Stel je hebt een advertorial ingekocht op een groot platform waar je doelgroep zich bevindt, kun je via Google Analytics monitoren voor hoeveel nieuwe websitebezoekers dit heeft gezorgd en wat deze mensen op je website hebben gedaan. 

Ook kun je vergelijken wat de waarde van de websitebezoekers via het ene kanaal is versus het andere kanaal. Je kunt bijvoorbeeld de kwalitatieve statistieken vergelijken. Bijv. wat is het bouncepercentage* per kanaal, het aantal pagina’s per sessie dat bezocht werd en de gemiddelde sessieduur. Je kunt ook de kwantitatieve statistieken vergelijken. Bijv. hoeveel doelen zijn er behaald per kanaal en wat is het conversiepercentage** per kanaal. 

Houd alleen altijd in je achterhoofd waar elk kanaal zich bevindt in je klantreis. Reken een kanaal aan het begin van je klantreis, bijv. in de naamsbekendheid/interesse fase, niet saf op een conversiepercentage. Dit zijn o.a. je social media kanalen. Kanalen die zich meer aan het einde van je klantreis bevinden, bijv. in je behoefte/actie fase, kun je wel beoordelen op basis van een conversiepercentage. Dit zijn onder andere zoekmachine advertenties (SEA) in Google of Bing.

Hoe je deze informatie vindt: Acquisitie > Alle verkeer > Kanalen of Bron/Medium

*Bouncepercentage: Het percentage sessies waarbij slechts één pagina wordt bekeken waarbij geen interactie plaatsvond met de pagina. Een sessie die is gebounced, heeft een duur van 0 seconden.

** Conversiepercentage: Het percentage bezoeken dat tot een conversie voor een doel heeft geleid. Bijv. een contactformulier ingestuurd, nieuwsbrief inschrijving of een reservering gemaakt.

2. Via welke pagina komen je bezoekers je website binnen

Het is enorm belangrijk om te weten op welke pagina je bezoekers je website binnentreden. Als je net begint en nog geen advertentie campagnes hebt lopen, zal je homepage de meest bezochte landingspagina (bestemmingspagina) zijn. Dit komt omdat bezoekers zoeken op je merknaam of direct je website adres intypen. Vanaf het moment dat je gaat bloggen of adverteren, ga je bezoek naar andere pagina’s sturen dan je homepage. Het is belangrijk dat bezoekers op deze pagina ook kennis met je kunnen maken. Je homepage zal namelijk minder vaak bezocht worden, omdat je vanuit je landingspagina vaak bezoekers doorverwijst naar een concrete actie (‘contact opnemen’). Het is belangrijk op deze bestemmingspagina vertrouwen op te bouwen. Dit kun je ondere andere doen door testimonials of reviews onderaan je pagina te tonen, je USP’s (unique selling points) te benoemen, maar ook duidelijk toevoegen van contactgegevens kweekt vertrouwen.

Hoe je deze informatie vindt: Gedrag > Site-content > Bestemmingspagina’s

3. Wat zijn je best bezochte pagina’s

Je best bezochte pagina’s geven je een schat aan informatie. Je zult veel overeenkomsten zien tussen je bestemmingspagina’s en meest bezochte pagina’s. Juist de verschillen zijn interessant. In de meeste gevallen is je ‘About’ of ‘Over ons’ een van de best bezochte pagina’s, maar geen bestemmingspagina. Hetzelfde geldt voor de ‘Contact’ pagina en je ‘Testimonials/Ervaringen/Reviews’ pagina’s. 

Ook is dit een super interessante bron voor content ideeën voor een nieuwe blog of social media post. Kijk in je statistieken over welke thema’s op dit moment veel gelezen wordt (bijv. Google Analytics, zoekmachine optimalisatie, strategie).  En wat voor type posts goed werken. Bijvoorbeeld stappenplannen (how to’s), checklisten, cases of meer persoonlijke updates. 

Ook zul je ontdekken dat enkele blogposts van 2 of meer jaar geleden, nog steeds een van je belangrijkste landingspagina’s kunnen zijn. Op het moment dat je geen Google Analytics hebt, weet je dit niet en zul je deze pagina nooit meer updaten. Terwijl met kleine aanpassingen of toevoegingen, dit tot een van je best presterende landingspagina’s kan maken door duidelijke call to actions toe te voegen. Eventueel zou je het artikel nog verder kunnen updaten, zodat het een echt ‘evergreen’ artikel wordt. Evergreen content is content dat tijdloos is. Het draait om een specifiek thema dat altijd relevant is voor lezers, ongeacht het huidige nieuws of seizoen.

Hoe je deze informatie vindt: Gedrag > Site-content > Alle pagina’s (Sorteer op meeste paginaweergaven)

4. Waar bezoekers je website verlaten

Uitstappagina’s zijn niet hetzelfde als je minst gelezen pagina’s, omdat dit de laatste pagina is die mensen bezoeken voordat ze je website verlaten. Waarom is dit belangrijk? Misschien presteren deze pagina’s slecht, bijvoorbeeld doordat de pagina traag laadt. Misschien mist er een call-to-action op de pagina, dus dat het bezoekers niet duidelijk wordt hoe ze contact met je kunnen opnemen of hoe je ze verder kan helpen op je website. Zorg altijd op elke pagina voor een duidelijke vervolgstap voor je bezoeker. Op een dienstenpagina kun je een button toevoegen met ‘Vraag offerte aan’ of ‘Neem contact op’ die verwijst naar je contactformulier. Het liefst toon je al een ‘call to action’ boven de vouw (bovenaan de pagina, zodat je bezoeker dit al ziet zonder te scrollen). Als het een blogartikel betreft, kun je onderaan toevoegen ‘Lees meer artikelen over onderwerp X’. Dit kan ervoor zorgen dat je langer de aandacht van je bezoekers houdt. Een andere strategie is om een pop-up te tonen, op het moment dat een bezoeker je website wilt gaan verlaten. Bijvoorbeeld met de boodschap om zich in te schrijven voor je nieuwsbrief. 

Besef je dat er altijd uitstappagina’s zullen zijn, dit kun je niet voorkomen. Vaak betreffen dit je meest bezochte bestemmingspagina’s. Uiteraard heb je wel enige invloed op de pagina’s waarop je bezoekers uitstappen, met behulp van bovenstaand advies. Bedankpagina’s zijn zeer geschikte pagina’s voor je bezoekers om uit te stappen. Je toont meestal een bedankpagina, nadat een bezoeker een specifieke actie heeft uitgevoerd. In de meeste gevallen betekent dit dat hij of zij contactgegevens met jou heeft gedeeld. Deze bedankpagina stelt jou in staat om te meten dat deze persoon daadwerkelijk het proces volledig heeft doorlopen. Bijvoorbeeld succesvol een offerteaanvraag heeft ingestuurd of zich heeft aangemeld voor je nieuwsbrief. Deze bedankpagina kun je gebruiken bij het instellen van je doelen in Google Analytics.

Hoe je deze informatie vindt: Gedrag > Site-content > Uitstappagina’s

5. Wie bezoekt je website

Niet alleen als je geïnteresseerd bent in adverteerders om additionele inkomstenstroom voor je platform te genereren, is het belangrijk om de demografische kenmerken en andere statistieken van je websitebezoekers te weten. Je kunt op deze manier ook monitoren of je met je marketing inspanningen je potentiële doelgroep daadwerkelijk bereikt en naar je website stuurt. Uit welk land komen je bezoekers? Welke taal spreken ze? Wat is de man-vrouw verhouding? Wat is de gemiddelde leeftijd range? 

Ook al doe je nog niets met deze statistieken, begin vandaag alvast met het verzamelen ervan! Dat stelt je op een later moment in staat om periodes met elkaar te vergelijken, hoeveel ben je bijvoorbeeld gegroeid en wat is de trendlijn.

Hoe je deze informatie vindt: Doelgroep > Overzicht of Demografie > Overzicht

6. Via welk apparaat je bezoekers je website bekijken

Last but not least. Via welk apparaat je bezoekers je website bekijken heeft super veel impact op de prestatie van je website en online marketing campagnes! De enorme switch van desktop en tablet naar mobiele gebruikers blijft maar stijgen. Controleer regelmatig wat bij jou de verhouding is tussen deze 3 apparaten en speel in op wat je ziet. Over het algemeen is het conversiepercentage op desktop hoger dan op mobiel. Maar ook hier vindt een verschuiving plaats. Hoe beter jij je websitebezoekers op mobiel kunt helpen met een gebruiksvriendelijke website, hoe minder uitval in je ‘salesfunnel’.

Hoe je deze informatie vindt: Doelgroep > Mobiel > Overzicht

Hopelijk heb ik je hiermee laten inzien hoe deze data super waardevol is om jou te helpen focussen in je bedrijf en indien nodig je marketingstrategie aan te passen. Waag de sprong en ga gebruik maken van Google Analytics. Door regelmatig in je website statistieken te duiken en de bovengenoemde cijfers te analyseren, ga je al mega stappen maken!

💖 Veel liefs,

P.s. abonneer je GRATIS op mijn podcast en mis geen aflevering! 👇🏽👇🏽👇🏽

Deel deze blog via:

Ik ben benieuwd naar je grootste inzicht! Deel 'm in een reactie hieronder:

Hi, ik ben Lotte

♥️ Business mentor voor hart-gedreven ondernemers

⭐ Marketing strateeg (11+ jaar ervaring)

Sparkle Digital podcast

Al meer dan 6.300 downloads!

Nieuwste blogs

Ontvang gratis soul journey

💓 Ik geloof dat iedereen hier op aarde is met een missie. En dat je bedrijf een voertuig is voor het leveren van je missie en delen van je boodschap. Zodat je vervuld voelt met de groeiende impact die je maakt én leeft in sensual abundance.👇🏼
Om je beter en persoonlijker te helpen maakt Sparkle Digital gebruik van cookies. Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met het cookiebeleid. Meer informatie