Blog

10 organische Instagram groei tips in 2020

CLO_1788 kopie

En toen was het alweer oktober! De laatste 3 maanden van 2020.

Op dit moment ben ik in het Oostenrijkse Leogang, als deelnemer aan de workation van Hanneke Poelman.

Afgelopen maandag hadden we een hele leerzame Instagram workshop van Amber van The Social Good Girl.

In deze blog deel ik mijn 10 grootste learnings uit deze workshop.

Want ja… zelfs met 9 jaar online marketing ervaring blijft er constant ruimte voor groei. De ontwikkelingen in de digitale wereld gaan zó ontzettend snel, dat kun je in je eentje niet allemaal bijhouden.

De onderstaande organische groei tips gaan over Instagram, maar zijn ook toepasbaar op de andere social media kanalen.

10. 10-minuten interactieregel

Zorg dat je na het plaatsen van je post, nog 10 minuten actief bent op het platform. Door bijvoorbeeld te reageren op posts van anderen of te (voice-)berichten via de DM.

Hoe “menselijker” gedrag je vertoont hoe beter.

9. Zet je (ingeplande) posts handmatig online

Dit heeft alles te maken met de eerste tip. Het is natuurlijk super fijn en efficient om je post een paar weken vooruit in te plannen met tools als Later of Hootsuite. Alleen heeft dit een negatief effect op het algoritme en dus op het bereik en de interactie met jouw post.

Ook hier geldt weer, hoe menselijker hoe beter. Als jouw post online komt, terwijl je niet online bent is het duidelijk dat dit door een tool geplaatst wordt.

8. Verstuur voiceberichten via DM

Net als bij Whatsapp kun je ook via Instagram voiceberichten versturen. Ook dit helpt je organisch bereik te vergroten, je gedraagt je namelijk menselijk!

7. Plaats je post met een call to action ‘s avond

Wanneer meld jij je aan voor een cursus? Of wanneer shop jij online? Hoogstwaarschijnlijk ‘s avonds op de bank ;-). Jouw ideale klanten dus ook! Houd hier rekening mee, met het inplannen van je posts.

Extra tip ;-). Dinsdag en donderdag zijn de beste dagen voor posts met een call-to-action om iets van je te kopen. Op maandag(-ochtend) willen mensen vooral inspiratie en op vrijdag zitten ze al in de weekend vibes.

6. Post minimaal 3 feed posts per week

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik dit bij lange na niet haal. Dit is echter wat de expert adviseert ;-). Het advies is dit af te wisselen met stories maken de andere dagen (dat lukt me dan weer wel, haha).

Extra tip: maak gebruik van de nieuwe Reels functie. Hier word je extra voor beloond qua organisch bereik door Instagram ;-)

5. Check elke maand in je statistieken welke posts het goed hebben gedaan

Kijk bijvoorbeeld welke post het afgelopen jaar of de afgelopen maand het hoogste bereik gehaald hebben. Dit zijn waarschijnlijk ook je posts met de meeste interactie, aangezien dit een gunstig effect heeft op je bereik. Je kunt uiteraard ook nog apart filteren op de post met de meeste reacties en saves (opgeslagen).

4. Ben van meerwaarde, zodat je aantrekkelijk wordt voor nieuwe volgers!

Redenen waarom iemand je volgt zijn o.a.:

 • Authenticiteit
 • Meerwaarde / waarde delen
 • Jouw energie
 • Menselijke element
 • Inspiratie (iemand die verder is dan jij)
 • Motivatie
 • Community (erbij horen)
 • Praktisch (tutorials)

3. Je kunt niet iedereen blij maken. Volgers verliezen hoort erbij

Redenen waarom iemand je ontvolgd zijn o.a.:

 • Teveel negativiteit
 • Inconsequent zijn
 • Interesses veranderen

2. Verwijder of volg niet meer dan 30 mensen per dag!!!

Dit geeft Instagram namelijk een seintje dat je mogelijk een “trucje” uithaalt en dit heeft een negatief effect op je bereik.

Dit heb ik een tijdje terug nog gehad. Ik schoon regelmatig mijn volgers op (nepaccounts, buitenlandse accounts etc.), zodat ik weet dat de juiste volgers mijn waardevolle posts zien. Je post wordt namelijk eerst aan 10% van je volgers vertoond, op basis van de interactie die zij doen met je post. Hoe meer interactie op je post, hoe meer van je volgers de post te zien krijgen (hoe hoger je bereik).

1. Zorg dat je eerste 9 posts je hele verhaal vertellen

Je feed is je winkeletalage! Zorg dus dat je hier tijdloze content deelt, met een goede afwisseling tussen alle thema’s die je wilt delen. Zodat men in 1 oogopslag kan zien, wat voor content (lees: waarde) jij deelt.

Besef je echter wel, Instagram is een manier om in contact te komen met jouw ideale klant. Een online marketing kanaal om jouw boodschap te verspreiden.

Alleen… om succesvol te zijn met online marketing kanalen (lees: klanten aan te trekken) is een strategisch fundament noodzakelijk.

💖 Veel liefs,

P.s. abonneer je GRATIS op mijn podcast en mis geen aflevering! 👇🏽👇🏽👇🏽

Deel deze blog via:

Ik ben benieuwd naar je grootste inzicht! Deel 'm in een reactie hieronder:

Hi, ik ben Lotte

♥️ Business mentor voor hart-gedreven ondernemers

⭐ Marketing strateeg (11+ jaar ervaring)

Sparkle Digital podcast

Al meer dan 6.300 downloads!

Nieuwste blogs

Ontvang gratis soul journey

💓 Ik geloof dat iedereen hier op aarde is met een missie. En dat je bedrijf een voertuig is voor het leveren van je missie en delen van je boodschap. Zodat je vervuld voelt met de groeiende impact die je maakt én leeft in sensual abundance.👇🏼
Om je beter en persoonlijker te helpen maakt Sparkle Digital gebruik van cookies. Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met het cookiebeleid. Meer informatie