Blog

Gratis een podcast starten binnen 2 uur

photo-1533734640-1e555dd1f5cf

Podcasts zijn eigenlijk niets nieuws. Ze zijn al jaren populair in Amerika. Sinds kort worden podcasts ook in Nederland steeds populairder onder het grote publiek. Wist je dat de term podcast een samensmelting is van de woorden iPod en broadcasten? Door een geluidsfragment aan te bieden door middel van webfeeds, kun je je podcast aflevering laten toevoegen op grote audio platformen als Spotify en Itunes.

(NB: Vanaf juli 2022 ben ik overgestapt van Soundcloud naar het Nederlandse Springcast voor het hosten van mijn podcast)

Jaren geleden ben ik ooit gestart met hardlopen op de mp3-afleveringen van Evy Gruyaert: Start to run. Dit was eigenlijk gewoon een podcast… Ongeveer een half jaar geleden heb ik podcasts écht ontdekt en gaat er geen dag voorbij dat ik geen podcast luister.

Via de ‘Podcast’ app op mijn iPhone heb ik eenvoudig toegang tot een goudmijn aan podcast afleveringen. Je hebt podcasts over kunst, vrije tijd, nieuws, sport, geschiedenis, gezondheid, overheid, fictie, onderwijs, komedie, tv & film, technologie, wetenschap, spiritualiteit, zakelijk, persoonlijke ontwikkeling etc. Zelf vind ik vooral persoonlijke ontwikkeling podcasts heel inspirerend. Zowel van Amerikaanse guru’s als van Nederlandse experts.

Als ondernemer kan het heel interessant zijn om zelf ook een podcast te starten. Op deze manier kan je veel waarde delen met je doelgroep en een vertrouwensband opbouwen met je potentiële klanten. Uiteindelijk kun je zeker sales halen uit je podcast, maar besef je wel dat de meeste nieuwe luisteraars van je podcast nog niet meteen ‘klaar’ zijn om over te gaan tot een aankoop bij jou en dat dit een lange termijn strategie is. Zie je podcast in de basis dus niet als sales kanaal, maar als marketing kanaal. Je maakt je potentiële doelgroep warm, je werkt aan je know, like & trust factor. Op het moment dat er een concrete behoefte ontstaat, zul je de vruchten plukken van je podcast!

Stappenplan – Podcast starten & hosten:

 1. Neem je eerste aflevering op met behulp van de dictafoon op je telefoon.
  Tip: gebruik je headphones of airpods voor een betere geluidskwaliteit
 2. Verzend de aflevering naar je laptop. Bijv. door Airdrop te gebruiken of verstuur via mail
 3. Maak gratis een account aan op Soundcloud
 4. Upload je eerste aflevering in Soundcloud, pas de titel aan en voeg eventueel overige informatie toe
 5. Maak een podcast cover met behulp van de gratis tool Canva. Houd een vierkant formaat aan (verhouding 1:1), verder kun je helemaal los gaan.
 6. Upload de podcast cover bij je profiel. Je kunt deze afbeelding ook bij elke aflevering toevoegen (easy) of je kunt als creatieveling bij elke aflevering een unieke cover maken.
 7. Ga nu naar het content tabblad in Sound Cloud, om je unieke RSS feed link te vinden.
 8. Zorg dat je hier tevens een e-mailadres hebt geselecteerd en de optie “opnemen in RSS feed” is aangevinkt.

  Let op: als je al tracks hebt geüpload, zul je per track bij “rechten” handmatig moeten controleren dat “opnemen in RSS feed” aangevinkt is.

Stappenplan podcast uploaden in Spotify:

 1. Ga naar podcasters.spotify.com.
 2. Klik op ‘get started’. Log in met je Spotify of Facebook account (meest gemakkelijk) en klik links onder op ‘add podcast’.
 3. Vervolgens plak je hier in de URL van je RSS feed. Binnen enkele minuten staat je podcast live op Spotify!

Stappenplan podcast uploaden in Apple Podcasts (Itunes):

 1. Ga naar podcastconnect.apple.com
 2. Meld je aan met je Apple ID
 3. Klik op het plusje (+) linkboven in en voeg de URL van je RSS feed hier in.
 4. Klik op validating
 5. Vervolgens zie je een overzicht van gegevens van je podcast en klik je op SUBMIT
 6. Dit kan enkele dagen of weken duren. Je ontvangt een mail van Apple als je podcast live staat!

Hulp nodig?
Dan beveel ik Dianne van The Podcast Girl aan! Zij kan je helemaal ontzorgen met het live zetten van je podcast en het verder aankleden van je podcast (bijv. muziek toevoegen, intro en outro’s).

Ik zou het erg leuk vinden als je me hieronder in een reactie laat weten als je met behulp van dit artikel met je eigen podcast bent gestart! Voeg ook gerust een linkje toe naar je podcast!

💖 Veel liefs,

P.s. abonneer je GRATIS op mijn podcast en mis geen aflevering! 👇🏽👇🏽👇🏽

Deel deze blog via:

Ik ben benieuwd naar je grootste inzicht! Deel 'm in een reactie hieronder:

Hi, ik ben Lotte

♥️ Business mentor voor hart-gedreven ondernemers

⭐ Marketing strateeg (11+ jaar ervaring)

Sparkle Digital podcast

Al meer dan 6.300 downloads!

Nieuwste blogs

Ontvang gratis soul journey

💓 Ik geloof dat iedereen hier op aarde is met een missie. En dat je bedrijf een voertuig is voor het leveren van je missie en delen van je boodschap. Zodat je vervuld voelt met de groeiende impact die je maakt én leeft in sensual abundance.👇🏼
Om je beter en persoonlijker te helpen maakt Sparkle Digital gebruik van cookies. Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met het cookiebeleid. Meer informatie