Blog

11 simpele tips voor meer kijkers & impact met Instagram Stories

200523_brandingshootdag-lotte-015

Toen ik startte met ondernemen begin 2019, ben ik ook meteen begonnen met dagelijks Instagram Stories maken. Ja, dat was super eng in het begin. Vooral het horen van je eigen stem, OMG. En erachter komen hoe je er uitziet als je praat. Oftewel: hoe zien ANDEREN jou. Vaak heel anders, dan je jezelf in de spiegel ziet. En wat zouden mijn familie en vrienden hier wel niet van vinden?

Maar ik had een missie, mensen helpen met mijn bedrijf. En daarom was het belangrijk dat mijn ideale klanten wisten, dat ik besta. Oftewel: marketing.

Maak je al een tijdje Instagram Stories (verhalen), maar “verlies” je veel kijkers per story? Of wil je graag beginnen, maar durf je niet? Lees dan verder en start meteen met het implementeren van mijn tips – snel & gemakkelijk.

Wat zijn Instagram Stories precies?

Foto’s of video’s (max. 15 sec.) die 24 uur zichtbaar zijn, om dagelijks verhalen mee te vertellen. Je vindt ze bovenaan je Instagram feed: de ronde profielfoto’s met een roze/oranje-cirkel erom heen.

Waarom maak je Instagram Stories als ondernemer?

Zodat mensen je kunnen leren kennen (groeien van je community) en je een band kunt opbouwen (vertrouwen creëren).

En wat zijn de 3 redenen waarom mensen bij je kopen / klant worden bij jou?

  • Ze kennen je
  • Ze vinden je leuk
  • Ze vertrouwen je

Hoe maak je meer impact & trek je meer kijkers met Instagram Stories?

Het doel van Instagram is om bezoekers zolang mogelijk op haar platform te houden, zodat ze zoveel mogelijk advertenties kunnen tonen.

Hoe speel je hier slim op in? Door de tijd dat jouw content bekeken wordt te verlengen (view time) én door meer interactie te generen met je content (engagement).

Hieronder deel ik mijn 11 tips, die ik in de afgelopen 2,5 jaar van dagelijks stories maken heb ontdekt.

1. Start elk verhaal met jouw GEZICHT

Dit zorgt voor herkenbaarheid (oh, dit is een verhaal van Lotte) en zorgt dat mensen minder snel door swipen.

2. Vertel in minimaal 3 (!) stories je verhaal

Plaats geen losse flodders, maar geef context! Je kijkers zijn benieuwd WAAR je bent, WAT je aan het doen bent, met WIE je bent en WAAROM je daar bent. Mocht je het later plaatsen, geef dan aan WANNEER het was. Op deze manier voelen je kijkers zich niet buitengesloten, maar kunnen ze gewoon je verhaal volgen.

Oftewel; geef simpelweg antwoord op: wanneer (indien niet nu), waar, wie, wat, waarom, hoe.

3. Wissel af! Laat diverse perspectieven zien. Goede balans tussen je omgeving en je hoofd.

Praat niet 5 stories lang, waarbij alleen je hoofd te zien is. Laat ook niet alleen je omgeving zien. Zorg voor een goede balans door je verhaal te vertellen met video en foto’s. Dit kunnen ook foto’s uit je archief zijn, die voor meer beeldvorming zorgen bij je kijkers.

4. Gebruik ALTIJD ondertiteling

Meer dan 80% van je kijkers, kijkt naar stories ZONDER geluid. Plaats dus altijd (de samenvatting van) de boodschap in elke story!

5. Praat op je stories alsof je met je beste vriend aan het Facetimen bent.

Gebruik zo min mogelijk het woord JULLIE en zoveel mogelijk het woord JIJ. Daardoor voel je je als kijker persoonlijk aangesproken door jou. Dit vergroot de verbinding.


6. Start met filmen op je UITademing en begin meteen te praten

Wij mensen hebben een spanningsboog korter dan 3 seconden, zorg dat je METEEN in de eerste seconde de aandacht trekt.

En dit is best wel even oefenen, ik ben er zelf ook nog weleens schuldig aan als ik vanuit enthousiasme iets wil vertellen. Maar het luistert echt minder prettig naar eerst een ademteug (je kunt ‘m er uiteraard ook afknippen).

7. Zorg voor LEVEN in je stories

Bijvoorbeeld door te lopen tijdens het filmen, waardoor je achtergrond dynamisch is. Of wanneer je een activiteit doet. Let wel: probeer niet je gehele omgeving in 1 shot te stoppen, dat kijkt heel onrustig.

Pro tip: kijk hoe filmmakers dit doen met verschillende shots.

8. Een boodschap per story. Less = more.

Zorg er tevens voor dat de tekst in je story GOED leesbaar is. Keep it super simple. Vertel een verhaal in meerdere stories, met 1 boodschap per story. Vaak willen we teveel in 1 story stoppen waardoor het heel onrustig eruit ziet of je een leesbril nodig hebt om het te lezen.

9. Voeg waarde toe in elke story die je plaatst

Stel jezelf de vraag: “Hoe kan ik WAARDE toevoegen aan het leven van mijn volgers?”

Dit kan op 3 manieren:
* Inspiratie delen (jouw favorieten, jouw ochtendroutine, jouw motivatie)
* Informatie geven (tips, how to’s)
* Emotie delen (humor, high vibes)

10. Creëer interactie met je kijkers

Instagram is DOL op interactie. Bijvoorbeeld door een poll of quiz toe te voegen, een vraag te stellen, een tag naar je profiel (link in bio), reacties onder een post of DM stimuleren. Oftewel: zorg in elke verhaallijn voor minstens 1 call to action

11. Heb plezier!

Energie is alles… Aldus Albert Einstein. Ben positief en authentiek op je stories. Met je energie trek je gelijkgestemde mensen aan. Als je hier nog aan twijfelt, kijk dan vandaag nog The Secret op Netflix.

En vergeet niet “Experience is the ONLY teacher”. Versie 1 is beter dan versie 0. Blijf oefenen. “Every master once was a disaster”.

P.s. Ik vind het super leuk als je mijn tips gebruikt, als je mij tagt in je stories @LotteSchoots zodat ik ze kan zien!

Disclaimer: Instagram blijft het algoritme constant aanpassen en nieuwe functionaliteiten toevoegen. Blijf dus altijd zelf je data checken en testen of wat voorheen werkte nu nog steeds werkt.

💖 Veel liefs,

P.s. abonneer je GRATIS op mijn podcast en mis geen aflevering! 👇🏽👇🏽👇🏽

Deel deze blog via:

Ik ben benieuwd naar je grootste inzicht! Deel 'm in een reactie hieronder:

Hi, ik ben Lotte

♥️ Business mentor voor hart-gedreven ondernemers

⭐ Marketing strateeg (11+ jaar ervaring)

Sparkle Digital podcast

Al meer dan 6.300 downloads!

Nieuwste blogs

Ontvang gratis soul journey

💓 Ik geloof dat iedereen hier op aarde is met een missie. En dat je bedrijf een voertuig is voor het leveren van je missie en delen van je boodschap. Zodat je vervuld voelt met de groeiende impact die je maakt én leeft in sensual abundance.👇🏼
Om je beter en persoonlijker te helpen maakt Sparkle Digital gebruik van cookies. Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met het cookiebeleid. Meer informatie